El dia internacional de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments és una jornada internacional promoguda per les Nacions Unides que se celebra el 29 de setembre des de l’any 2019.
Aquesta diada sorgeix arran de l’evidenciació de l’augment progressiu del nombre de persones que passen fam. Alhora, en trobem en un context en el que, diàriament, es tiren o desaprofiten tones d’aliments.
1/3 de tot el menjar produït al mon acaba a la brossa
Això suposa 35 kg/habitant/any a Catalunya.
- Això suposa 35 kg/habitant/any a Catalunya.
- El 4,6% del que comprem, especialment fruita i verdura acaba a la brossa, del que: el 84,2% és menjar sense utilizar i el 15,8% és menjar cuinat.
- Això suposa una despesa de 250€/llar a Catalunya.
- Amb aquest menjar es podrien alimentar 1.116.000 persones en un any.
- El 58% del Malbaratament Aimentari a Catalunya prové de les Llars.
Consells per a les llars
1. Planifica les compres segons les teves necessitats (llista)
2. Fixat en les dates de caducitat
3. Vigila les ofertes (3×2… realment ho necessito?)
4. A la nevera:
- Endreça el més antic al davant
- Prioritza consumir els aliments amb la data de caducitat més
propera - Respecta les condicions de conservació de cada aliment
- Guarda els aliments en carmanyoles
- Ajusta la temperatura per a que la part central estigui entre
4 i 5ºC
5. Al congelador:
- Posa les dates de congelació als aliments
- Prioriza consumir els aliments amb la data de caducitat més
propera - Divideix el menjar sobrant en porcions per a descongelar
just el que necessites
6. A l’hora de cuinar:
- Calcula bé les quantitats
- Aprofita el sobrant d’algun plat per a fer-ne un de nou:
Reaprofitament
Receptes
Aquí teniu algunes webs amb consells i receptes per a la cuina de reaprofitament: