Aquest Programa constitueix una acció solidària i de responsabilitat envers el dret al refugi dels ciutadans i ciutadanes demandants de protecció internacional amb l’objectiu de que puguin assolir l’autonomia social i laboral així com la plena ciutadania.
Les persones refugiades acollides al Programa són persones que han fugit del seu país perquè la seva integritat física i els seus drets humans hi són greument amenaçats, que en aquest moment no disposen de cap ajut i que estan compromeses a complir un Pla Individual d’Activitats per assolir la seva autonomia socioeconòmica. Aquestes persones rebran, durant un període màxim d’un any:
- Una prestació econòmica per a cobrir les seves necessitats bàsiques
- L’acompanyament o mentoria de part d’un grup de 3 a 5 mentors, els grups d’acollida, per a cada persona refugiada o grup familiar
L’aspecte més innovador del Programa és la participació activa que es dóna a les administracions locals catalanes i a la societat civil mitjançant la figura de la mentoria. Aquest programa de mentoria ha de permetre que diferents col·lectius: persones, entitats, administracions públiques, participin activament en l’acollida i la integració de les persones refugiades que visquin a Catalunya.
[embeddoc url=”http://www.ampaedumar.com/wp-content/uploads/2017/02/2016-02-programa-refugiats-resum.pdf” height=”630px” download=”all” text=”Descarregar”]
Inscripció com a mentor/a
Inscripció per ser mentor/a de persones refugiades en el procés d’aprenentatge de la nostra llengua, en la recerca de feina i en aquelles aspectes que puguin facilitar la seva integració en la societat catalana o per ser entitat col·laboradora del programa.
A qui va dirigit?
- Persones físiques que vulguin participar en el programa d’acompanyament (mentors). Aquests mentors treballaran en un grup d’acollida format com a mínim per tres persones.
- Entitats que vulguin col·laborar en el Programa.
Quines figures existeixen?
- Mentor/a
- Entitat col-laboradora
Terminis
Aquest tràmit es pot sol·licitar en qualsevol moment. Les persones que s’inscriguin abans del 24 de febrer de 2017 formaran part de la primera convocatòria
- Seguir el curs de formació i obtenir una avaluació de suficiència.
- Realitzar una entrevista personal amb la finalitat d’avaluar la idoneïtat i respondre o aclarir dubtes i presentar suggeriments.
- Establir un compromís de mentoria d’una durada mínima d’un any.
- Establir el compromís de dedicar entre 2 i 4 hores setmanals a relacionar-se directament amb les persones refugiades.
- Acceptar la persona refugiada i/o família assignada, respectant la seva història, identitat, cultura i creences.
- Complir els requisits establerts en la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme (article 9: ‘Deures dels voluntaris’ i article 12 a) ‘Drets dels destinataris que reben l’acció voluntària’).
No es poden inscriure aquelles persones que hagin estat condemnades o que siguin investigades per delictes greus i menys greus.
Es valorarà que les persones que s’inscriguin al Programa tinguin les habilitats següents:
- Empatia i dinamisme.
- Facilitat de relació amb persones diferents.
- Capacitat de potenciar les habilitats dels altres.
- Disposició a escoltar, orientar i donar suport.
- Disposició a aprendre de les persones refugiades.
Taxes
No hi ha taxes associades a aquest tràmit
Altres informacions
Els primers grups d’acollida es crearan a les comarques on en aquests moments ja hi ha persones refugiades: Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Gironès, Maresme, Osona, Segrià, Tarragonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental.
Si el vostre municipi no forma part d’aquestes comarques també us podeu inscriure i podreu col·laborar en promoure activitats de sensibilització que garanteixin una bona acollida i també en dinamitzar la generació d’oportunitats laborals i d’habitatge per a persones refugiades que podrien arribar a la vostra comarca més endavant.
Tots els membres dels grups d’acollida passaran una entrevista de selecció (entre febrer i març), rebran una formació prèvia a conèixer la persona refugiada (mesos març i abril) i, després, rebran suport durant la relació de mentoria amb la persona refugiada.
Procediment d’inscripció:
Es convocarà les persones sol·licitants a un curs de formació. Finalment, es validarà la idoneïtat de la persona interessada i se li indicaran les entitats on s’haurà de vincular com a persona voluntària i establir el vincle amb les persones refugiades.